Zde může být vaše reklama.

Na Andrově stadionu Festival filharmonie uchvátil publikum

Festival filharmonie uchvátil publikum

foto: festivalfilharmonie.cz

11. 06. 2024 - 18:24

Druhý ročník multižánrového open air Festivalu filharmonie přivedl na Andrův stadion bezmála 3300 spokojených posluchačů. Na festivalu si diváci zazpívali s Richardem Krajčem, Petrem Jandou, Josefem Vojtkem s Inflagranti, Renatou Drössler, Anetou Langerovou, Jiřím Pavlicou a Hradišťanem, stejně tak i s kapelou Fleret a Moravskou filharmonií Olomouc.

Jedinečná atmosféra rozčeřila olomoucké kulturní a společenské vody 6. a 7. června. Spolupráce SK Sigma Olomouc a Moravské filharmonie Olomouc přinesla divákům více jak pět hodin živé hudby pod širým nebem. Dirigentské taktovky se ujali Stanislav Vavřínek a Hanz Sedlář. Festival filharmonie uvedl například písně kapely Kryštof. V interpretaci Richarda Krajča a symfonického orchestru mnohé z nich zazněly ve své premiéře. Ale i většinu dalších známých skladeb slyšeli diváci v doprovodu filharmonie poprvé, přičemž ocenili její výkon, i výkon interpretů, bouřlivými ovacemi vestoje. Oběma večery provázela Natálie Tichánková, aranžmá se zhostili Jan Lstibůrek, Hanz Sedlář a Michal Worek.

Moravská filharmonie Olomouc se po návratu z evropského turné vrátila domů do Olomouce a navázala fenomenálně. Symfonický orchestr předvedl úžasný výkon po boku různorodých interpretů. „Osobně jsem moc rád, že se druhý ročník povedl dvakrát tak lépe. Prožili jsme dva dny, jednou tolik interpretů a oslovili mnohem více diváků oproti prvnímu ročníku. Pro MFO jde o největší open air akci v roce. V neposlední řadě si akce vážím, protože je také důkazem spolupráce zdánlivě vzdálených organizací. Ale ukazuje se, že když jde o dobrou věc, nehraje žánr roli,” řekl ředitel MFO Jonáš Harman.

„S posledním tónem Festivalu filharmonie se mi vybavila věta Karla Gotta: O tom se nemluví, to se žije.  Ano. Po hudební, pěvecké i aranžérské stránce zanechaly festivalové dny nezapomenutelné okamžiky. Dříve si lidé zpívali od kolébky až po konec své pozemské pouti. Na poli, ve škole, při práci, všude, stále, malí i velcí. Dnes je nahradili posluchači. I proto vidět a slyšet zpívat Andrův stadion, rozzářené muzikanty Moravské filharmonie Olomouc, umělce, kteří do písní dali všechno, bylo významnější, než slova dokáží sdělit. Děkuji všem, kteří po dva večery přišli pobýt, i všem těm, kteří se o ně zasloužili,“ uvedla umělecká ředitelka festivalu Iveta Gronská.

Další články