Zde může být vaše reklama.

Oprava začne příští rok Z gymnázia v Lipníku padá omítka

Z gymnázia v Lipníku padá omítka
Budova školy před pádem omítky

foto: Archív gymnázia, www.glnb.cz

31. 01. 2020 - 14:03

Z budovy gymnázia odpadlo několik kusů zdiva a štukové omítky, proto byla budova zabezpečena. Radnice připravuje projektovou dokumentaci na rekonstrukci v příštím roce. Letos opraví střechu.

Více než stoletá budova gymnázia v Lipníku je v havarijním stavu a potřebuje rekonstrukci. Během vánočních svátků z budovy dokonce odpadlo několik kusů zdiva a omítky. Proto byla budova zajištěna tak, aby studentům ani učitelům nehrozilo žádné nebezpečí.

„Učinili jsme taková opatření, aby nedošlo k dalšímu pádu zdiva na chodník. Hned vedle školy je totiž autobusová zastávka. Statické posudky konstatovaly, že je oprava nezbytná a části budovy jsou v havarijním stavu. Některé prvky byly na základě vyjádření statika odstraněny a připravuje se větší oprava,“ řekl Deníku ředitel lipnického gymnázia Jiří Farný.

Hlavní vstup je chráněn dřevěnými deskami na speciálním lešení a okolí budovy je zataraseno železným hrazením, které znemožňuje pohyb v bezprostřední blízkosti zdiva.

„Omítka a kusy zdiva začaly opadávat ze západní strany historické fasády. Objevily se pukliny a narušeny jsou i některé historické prvky - ozdobné věžičky a části atiky. Mezi předním traktem a křídly budovy vedou svody, a pod ně začalo zatékat,“ vylíčil Deníku lipnický místostarosta Ondřej Vlček.

Podle rozhodnutí statika byly z budovy odstraněny rizikové ozdobné prvky fasády. Oprava byla plánovaná na příští rok a město v tuto chvíli připravuje projektovou dokumentaci.  Nečekané problémy ale situaci zřejmě urychlí,“ řekl Deníku místostarosta Ondřej Vlček.

„V letošním roce budeme dělat střechu, budeme opravovat klempířské prvky na střeše, budeme je znovu natírat. Náklady vychází zhruba na 350 000 korun,“ potvrdil Českému rozhlasu místostarosta města.

Další články