Zde může být vaše reklama.

AŽ NA DEVÁTÝ POKUS Po třech letech prodáno, stát se zbaví Hanáckých kasáren

Po třech letech prodáno, stát se zbaví Hanáckých kasáren

foto: Archiv redakce

04. 09. 2024 - 11:58

AKTUALIZOVÁNO! Trvalo to dlouhé tři roky a elektronické aukce se opakovaly celkem osmkrát. Dnes, až na devátý pokus, se podařilo českému státu zbavit obřího a dost zdevastovaného areálu v centru Olomouce. Historická Hanácká kasárna na třídě 1. máje mají nového soukromého majitele. Za 89,1 miliónu korun komplex získala právnická osoba. V první aukci byl objekt k mání za 262 miliony.

Minimální cena nemovitosti v devátém kole dražby činila 89 milionů korun. Do aukce se přihlásili dva zájemci, jeden z nich v úterý přihodil sto tisíc korun. Tím se dražba stala úspěšná. Vítěz aukce se ale nestane majitelem kasáren automaticky. „Dražba byla vypsána formou aukce s dorovnáním. To znamená, že když Olomoucký kraj, radnice v Olomouci a Univerzita Palackého, které o nemovitost před časem projevily zájem, nabídku dorovnají, kasárna mohou připadnout jim,“ řekla Hanáckému večerníku Michaela Tesařová, mluvčí prodávajícího Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových

Krajská i městská radnice a univerzita chtěly společně využít nabízené prostory, když se státu opakovaně nedařilo areál prodat. Odborníci ale upozornili na špatný technický stav Hanáckých kasáren a vysoké náklady na rekonstrukci. Krajské zastupitelstvo proto na začátku roku zrušilo své předchozí usnesení, které samosprávám a univerzitě otevřelo cestu k bezúplatnému nabytí kasáren. Podle kuloárních informací ale není pravděpodobné, že by nyní radnice změnily rozhodnutí, a navíc ještě investovaly desítky miliónů do koupě objektu.

Na řadu tedy přišel soukromý sektor. Svou aktivní účast v aukci dnes potvrdila skupina REDSTONE. „Potvrzujeme, že jsme účastníkem aukce budovy Hanáckých kasáren, který učinil nejvyšší příhoz," uvedl Petr Hlávka, mluvčí skupiny REDSTONE olomouckého podnikatele Richarda Morávka. "Jsme si vědomi významu budovy Hanáckých kasáren, její velikosti i strategické polohy  v centru města Olomouce. Zároveň jsme považujeme za důležité, aby vlastníkem budovy byl olomoucký subjekt se znalostí místního prostředí a vztahem k městu. Dlouhodobě se o možném dalším využití kasáren diskutuje. Do diskuze se v minulosti zapojilo město, kraj i univerzita. Jsme připraveni hledat optimální využití potenciálu budovy a spolupracovat přitom s nejlepšími architekty. Zároveň jsme otevřeni jednání např. s městem, krajem a univerzitou o možné spolupráci na tomto záměru." 

Hanácká, dříve Špitálská kasárna, jsou pětipodlažní komplex budov v centru Olomouce, příklad vojenské architektury v městské zástavbě a jeden z největších areálů ve městě. Vystavěna byla v letech 1839 až 1845 na místě bývalých klášterů v souvislosti s rozšiřováním ubytovacích prostor pro vojenské posádky. Jako kulturní památka jsou chráněna od roku 1958. V roce 2014 budovu armáda opustila a stavba přestala být až na výjimky využívána.

 

Další články