Zde může být vaše reklama.

co se bude dít? Olomouc se dnes zahalí do sametu

Olomouc se dnes zahalí do sametu

foto: Petr Zapletal

17. 11. 2019 - 06:00

Významné týdny sametové revoluce si Olomouc připomíná pravidelně prostřednictvím různých akcí každý rok. Tentokrát však čeká zájemce jedinečný program na mnoha místech.

Pod názvem Svobodná Olomouc, 30 let od Sametové revoluce připravila olomoucká univerzita několik speciálních akcí. Cennějších o to, že na organizaci se podílejí tehdejší studenti a členové stávkového výboru. Ti se rozhodli znovu uspořádat „Okupační stávku na Filozofické fakultě“ a přenést tak návštěvníky zpátky do podzimu 1989.

 

Fakulta se při Okupační stávce veřejnosti otevře 17. listopadu v 10 hodin. Zájemce čeká nejprve sekce s kontrolou vstupu. Poté se budou moci zapojit do výroby repliky plakátů a chybět nebude sekce tiskařů, sekce písárna či sekce výjezdová, která bude zachycovat, jak odtud v roce 1989 denně pět set studentů vyráželo s plakáty od Prostějova až na sever Moravy,“

Martin Štainer, jeden z hlavních organizátorů

 

„V 15 hodin dojde v aule filozofické fakulty na poděkování kantorům, kteří podpořili studenty v prvních dnech stávky a od 16 hodin budou moci návštěvníci zhlédnout tamtéž záznam legendárního koncertu Karla Kryla ze Sportovní haly UP v roce 1989,“ zvou v pozvánce organizátoři.

Na Žižkově náměstí se v 11 hodin bude konat pietní akt k 30. výročí sametové revoluce a 80. výročí úmrtí Jana Opletala. Setkání pořádá město Olomouc, stejně jako Happening na Palachově náměstí. Jeho začátek je ohlášen na 13. hodinu a součástí budou koncerty, pietní rozeznění zvonů a vzpomínky hlavních aktérů.

Rušno bude u ohrady vedle Muzea umění Olomouc. I tam se bude konat happening, a to od 15 do 18 hodin. Přímo v muzeu si návštěvníci můžou prohlédnout výstavu dobových fotografií a dokumentů od autorů Vladislava Galgonka, Petra Zatloukala, Mileny Valuškové, Jindřicha Štreita, Zdeňka Sodomy, Michala Štosela či Luďka Peřiny.

Výročí studentského hnutí 1939 a 1989 si dnes připomene také Moravská filharmonie Olomouc. V 19 hodin začíná v Redutě koncert, na němž zazní opera Libuše a kantáta Česká píseň z pera Bedřicha Smetany a kantáta Tempus Iuvenis olomouckého skladatele Jana Vičara. Dirigentské taktovky se ujme bývalý dlouholetý šéfdirigent Moravské filharmonie Petr Vronský.

Program k výročí sametové revoluce bude pokračovat i v dalších dnech. Hned v pondělí 18. listopadu od 10 do 18 hodin se bude konat akce Sametová rekonstrukce u Právnické fakulty. Zájemci se mohou zapojit do stavby krabicové zdi, která má připomenout tehdejší listopadovou. Součástí pondělního programu budou výtvarné dílny, vystoupení hudebníků, tematické projekce a výstava fotografií Jindřicha Štreita.

Informace o dalších akcích jako například Speciální hospodský kvíz, nebo Večer komunistické kinematografie a také další podrobnosti najdou zájemci na webu svobodna.olomouc.eu a také na stránkách www.olomouckarevoluce89.cz.

Další články