Zde může být vaše reklama.

Klukovina nebo teror? Mladistvý pachatel hrozil výbuchy ve školách

Mladistvý pachatel hrozil výbuchy ve školách

foto: pixabay.com

13. 06. 2024 - 21:16

Přerov – Puberťácká hra, nebo promyšlené útoky mladého záškodníka? Policisté po 14 dnech odhalili mladíka, který opakovaně terorizoval základní školy na Přerovsku hrozbami bombových útoků. Hoch rozesílal školním zařízením výhrůžky z telefonu se skrytou identitou, kriminalistům se však podařilo díky moderní technice chlapce odhalit. Jaké byly motivy jeho jednání, zatím policie nesdělila.

Poprvé se záškodník ozval koncem minulého měsíce a vyhrožoval uložením nástražného výbušného systému v základní škole Šromotovo v Hranicích. „Žáci a zaměstnanci školy byli evakuováni a následně proběhla prohlídka prostor Kontrola, na které se podílely tři desítky policistů, naštěstí nepotvrdila, že by se na místě mohly nacházet nebezpečné předměty. Ještě v dopoledních hodinách se škola vrátila do běžného provozu. Bylo evakuováno 65 osob a mimo policistů byla do zásahu zapojena i zdravotnická záchranná služba, hasiči a strážníci městské policie,“ informovala krajská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

V souvislosti s tímto oznámením byly ihned zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu šíření poplašné zprávy. Kriminalisté rozjeli pátrání a začali shromažďovat důkazní materiál, který by vedl k identifikaci pachatele. V následujících dnech se situace opakovala, když pachatel opakovaně zaslal hromadný email s dalšími výhrůžkami, které tentokrát necílil pouze na uvedenou školu, ale i na další dvě ZŠ v Přerově a další objekty nacházející se v Přerově a Hranicích.

„Ani tentokrát jsme nenechali výhružky bez reakce a všechny objekty byly neprodleně, opět za pomoci speciálně vycvičených psů, zkontrolovány a prohledány. Ani v jednom případě se nepotvrdila přítomnost život ohrožujících předmětů. Evakuace osob v těchto případech nemusela být provedena, protože objekty byly v době opatření uzavřené a nenacházely se zde žádné osoby,“ uvedla Zajícová

Při prověřování případů policisté zjistili, že se jedná o jednu a tu samou osobu, která poplašné zprávy šířila. Kriminalisté hocha odhalili i přesto, že používal technologii, která maskuje identitu uživatelů internetu pomoci anonymizeru IP adres. V úterý v ranních hodinách byl zadržen mladistvý, který se k popsanému jednání doznal. V současné době probíhají další dílčí úkony trestního řízení pro výše uvedený trestný čin, za který dle trestního zákoníku hrozí až pětiletý trest vězení. Vzhledem k věku mladistvého ale bude trest zcela jistě mírnější.

Další články