Zde může být vaše reklama.

Buďte fit! Jak na problémové partie u žen?

Jak na problémové partie u žen?

foto: pexels.com

19. 04. 2020 - 15:00

V minulém vydání Hanáckého Večerníku jsme se věnovali pohybu a sportovní obecně, nyní se zaměříme na konkrétní problém. Slečna Andrea se ptá - Je mi 28 let, jsem žena a potřebovala bych zhubnout přes boky a stehna, léto a plavková sezóna se blíží. Jak na to? Mám raději dřepovat nebo běhat? A musí k tomu upravit jídelníček, i když se nějak moc nepřejídám?

Dobrý den, vy jako žena máte genetické dispozice k tomu, do jakých partií se bude tuk ukládat více či méně. U vás to budou takzvaně problémové partie jako jsou boky a stehna. Je to otázka vašeho metabolismu ale i hormonálního systému. Hormony ovlivňují, kam se vám tuk ukládá, ale také třeba i hlad a žízeň.

Ať budete běhat nebo dřepovat, základem všeho bude vaše energetická bilance. Vstřebáte-li více energie než vydáte, budete na váze přibírat. Vstřebáte-li méně energie, než vydáte, tak budete hubnout. Chcete tedy dosáhnout toho, že budete v kalorickém deficitu. Strava je 70% úspěchu a ať člověk bude chtít hubnout nebo i přibrat, vždy by měl začít právě úpravou jídelníčku.

Lokalizovat ale hubnutí pouze na dané partie lze jen obtížně. Tělo funguje jako celek a vždy budete hubnout rovnoměrně po celém těle. Ale ano, cvičením izolovaných cviků na dané partie můžete dosáhnout zpevnění a tím i vizuálně lepšího vzhledu/výsledku.

S pozdravem,

Tomáš Kulatý, osobní trenér, výživový poradce Sikisportgym

Další články