Lanýžové degustační menu

Vaříme s Večerníkem: Svíčková v pomalém hrnci

Vaříme s Večerníkem: Svíčková v pomalém hrnci

foto: Lukáš Blokša

04. 03. 2022 - 18:00

V poslední době se na stránkách Hanáckého Večerníku můžete dočíst recepty, dělané v pomalém hrnci. Představte si, vynikající je z něj i naše tradiční svíčková!

Suroviny na 4 až 6 porcí
hovězí zadní maso 800 g
špek 100 g
přepuštěné máslo nebo olej 1 lžíce
cibule 2 ks
mrkev 300 g
celer 150 g
petržel 150 g
hořčice 1 lžíce
ocet (rýžový nebo bílý vinný) 2 lžíce
cukr krupice 1 lžíce
voda nebo vývar 500 ml
bobkový list 4 ks
celé nové koření 6 kuliček
smetana ke šlehání 200 ml
sůl a čerstvě namletý pepř
citronová šťáva
 
Příprava
Očistěte si nakoupené maso od viditelných blan a pořádně ho osolte a opepřete. Mezitím si nakrájejte špek na proužky a maso jím rovnoměrně prošpikujte. Maso na chvíli odložte a nakrájejte si na kostičky očištěnou zeleninu.

V kastrolu rozehřejte přepuštěné máslo nebo olej a maso na něm zprudka ze všech stran opečte, poté ho vyjměte stranou. Výpek přelijte do pomalého hrnce a přidejte cibuli a kořenovou zeleninu lehce, přisypte cukr, který zkaramelizuje. Po asi pěti minutách přilijte ocet a nechte ho odvařit. Nakonec přidejte hořčici a minutu ji zarestujte se zeleninou. 

Vmíchejte vývar, nám se vyplatil ten, který si schováváme zamražený v mrazáku, nebo vodu, odmíchejte přípečky, přidejte koření a nahoru položte maso. 

Přiklopte poklicí a vařte 8-9 hodin na I. stupeň (low) nebo 5-6 hodin na II. stupeň (high). Poté z omáčky vyjměte maso a koření. Omáčku rozmixujte dohladka, poté přilijte smetanu a omáčku dochuťte solí, pepřem, případně citronovou šťávou a cukrem. Pokud chcete dokonale jemnou a hladkou omáčku, přepasírujte ji přes jemné síto. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou a oblíbeným knedlíkem

Další články