Lanýžové degustační menu

Udělejte si s Večerníkem výbornou domácí zmrzlinu

Udělejte si s Večerníkem výbornou domácí zmrzlinu

foto: Kristýna Šmoldasová

12. 07. 2020 - 12:00

Rtuť teploměrů pomalu stoupá, a tak často hledáme způsob, jak se zchladit. Proto vám tentokrát přinášíme recept na jednoduchou domácí zmrzlinu, kterou zvládnete i bez zmrzlinovače.

Ingredience:

2 banány
cca 400 g zmraženého ovoce (třeba rybízu, třešní nebo jahod)
1 kelímek smetany na šlehání, nebo zakysané smetany
a formičky na nanuky
cukr dle chuti

Postup:

Zmrzlina je velmi jednoduchá. Vytáhneme zamražené ovoce a rozmixujeme, přidáme banány a znovu spustíme mixér. Poté opatrně přimícháme našlehanou smetanu, nebo nenašlehanou :-) zakysanou smetanu a případně dosladíme podle chuti. Výhodou tohoto receptu je, že díky zmraženému ovoci můžeme zmrzlinu rovnou podávat.

Pokud chceme zmrzlinu zamrazit, aby byla kdykoli k dispozici, doporučujeme použít formičky na nanuky. Tak nemusíte zmrzlinu po vytažení z mražáku náročně porcovat. 

Pokud použijete smetanu ke šlehání, bude zmrzlina jemnější a o něco sladší. Se zakysanou smetanou je naopak kyselejší a možná trochu víc osvěží. Pokud smetany vynecháte, dostanete veganskou verzi. V tom případě ale doporučujeme použít více kusů banánu.

Další články