Zde může být vaše reklama.

EXPERIMENTÁLNÍ KYTARA Průběžný festival Mimo záběr představí ve Štěpánově Tomáše J. Holého.

Průběžný festival Mimo záběr představí ve Štěpánově Tomáše J. Holého.

foto: Archiv

26. 09. 2024 - 19:05

Průběžný festival Mimo záběr podporující okrajovou kulturu v Olomouci a blízkém okolí, přiváží do Olomouce sólový projekt kytaristy Tomáše J. Holého. Tento koncert v Prostorách odsvěceného kostela Sv. Barbory ve Štěpánově, bude zasvěcen podpoře neziskového programu E4C.

Program Education4Conservation je novým in situ projektem, který vznikl rozšířením dosavadních environmentálně vzdělávacích aktivit v Balikpapanském zálivu na Borneu. (Program E4C – Zátoka nosatých opic (zatokanosatychopic.cz) 

Tomáš J. Holý je český experimentální kytarista používající akustickou kytaru, jako komplexní nástroj pro tvorbu zvuku. Patří mezi českou špičkou v perkusním stylu hry na kytaru, kdy se k tvorbě tónů používají kromě standardních technik také různé údery do nástroje. To vše, za použití looperu a dalších krabiček, vede k tvorbě osobitého zvuku. Je silně inspirovaný hrou perkusních akustických kytarových mistrů, jako např. Andy McKee nebo Michael Hedges, je zároveň velkým milovníkem zvukomalebných post-rockových kytarových kompozic.

Jeho desky Refuge Pt.1 a Refuge Pt.2 jsou mezi posluchači tohoto stylu velmi oblíbené a Tomáš k nim v roce 2018 přidal ještě album Sea of Tears.

Odsvěcený kostel Sv. Barbory ve Štěpánově je z let 1872-1875 v novogotickém slohu. Stavbu financoval baron Fr. Klein, spolumajitel místních železáren. Po II. světové válce sloužil jako sklad. Po r. 1989 vrácen církvi a od r. 2006 je v majetku obce. Dnes se v něm pořádají svatby, koncerty a jiné kulturní akce. Kostel má genius loci díky vestavěnému mezipatru, které začíná v úrovni vitrážových oken.

Více informací najdete na mimozaber.cz

 

Další články