Zde může být vaše reklama.

BAROKO V NOVÉM Festival Baroko v nově opraveném sálu muzea

Festival Baroko v nově opraveném sálu muzea

foto: VMO

03. 06. 2024 - 05:44

Olomouc – Až do 10. června můžete navštívit tradiční festival Baroko, který se odehrává v unikátním čerstvě opraveném sálu Vlastivědného muzea v Olomouci, jenž byl dříve zasvěcen liturgickým účelům jako kostel svaté Kláry. Největší výstavní prostor této kulturní instituce otevřel po téměř roční rekonstrukci, kterou vyvolal nestabilní strop a padající omítka.

Jsem velmi rád, že můžeme pro veřejnost opět otevřít krásný, reprezentativní výstavní prostor. Ten se teď stane dějištěm festivalu barokní hudby a potom v něm začneme připravovat rozsáhlou výstavu palných zbraní,“ řekl ředitel muzea Jakub Ráliš. Veřejnost se do prostoru nedostala proto, že ze stropu padala omítka. Stavebníci a restaurátoři proto museli opravit praskliny v klenbě a obnovit původní malby. Pracovali na lešení ve výšce zhruba 20 metrů. Odborné práce skončily koncem dubna a nyní nic nebrání tomu, aby sál opět sloužil svému účelu.

Festival Baroko se odehraje v nově opraveném sále, kterému organizátoři program dokonce přizpůsobili. „Uvedeme například komorní operu Endymio, která měla v kostele premiéru v roce 2001. Je to prostor s velkou kostelní akustikou, která vytváří takový zvláštní dojem a má až meditační efekt,“ vysvětlil Tomáš Hanzlík, zakladatel přehlídky. Dramaturgie festivalu se zaměřuje na interpretaci hudby s použitím dobových nástrojů. Návštěvníci se mohou těšit na virtuózní houslové sonáty, klavírní trio, recitál, ale i premiéru českých zpěvoher nebo komorních oper na slavná barokní libreta.

Hudbu, která bude i letos na festivalu znít, nikde jinde neuslyšíte, byla 200 let ukrytá v archivech. Ač jsme letos nezvolili žádný podtitul, dramaturgie je sestavena výhradně z děl českých autorů u příležitosti Roku české hudby 2024. Náš zájem je ale nasměrován na starou hudbu před Bedřichem Smetanou,“ pozval Hanzlík.

Kostel sv. Kláry s připojeným bývalým konventem klarisek je spolu s budovami bývalé jezuitské koleje a univerzity jediným klášterním objektem v prostoru olomouckého Předhradí, který se ve své původní hmotě dochoval do dnešních dnů. Ostatní kláštery z předhradí to štěstí neměly. Zdobí jej obří lustry, které byly zřejmě pořízeny na počátku 20. století v souvislosti se vznikem muzea arcivévody Josefa Ferdinanda.  

Vlastivědné muzeum v Olomouci, jehož zřizovatelem je Olomoucký kraj, sídlí v komplexu někdejšího kláštera klarisek. Původně gotický klášter byl barokně přestavěn ve druhé polovině 18. století a je památkově chráněn. Klášter byl zrušen roku 1782 dekretem císaře Josefa II. a jeho budovy byly využívány k různým účelům. Hlavním sídlem muzea je od roku 1951. Aktuálně má instituce přes milion sbírkových předmětů a z hlediska rozsahu své sbírky se řadí mezi největší muzea v České republice.

 

Další články